Subota, Novembar 13, 2010

Fejsbuk pošta

 Fejsbuk u ponedeljak organizuje konferenciju za štampu, a po internetu uveliko govori da će predstaviti svoj mail servis.

 

 Povod za konferenciju je suptilno naglašen na pozivnici koja sadrži Fejsbuk logo u koji je inaugurisana i reč "inbox" :)). Sa nekim novim fič'rima, Fejsbuk želi da se uhvati u koštac sa vašim trenutnim mail-provajderom.

 Iz kompanije se još nisu oglasili po pitanju ovih spekulacija i postoje alternativna objašnjena u vezi razloga za održavanje bitne konferencije, neki kažu da spremaju chat servis za mobilne uređaje...

Ali, recimo da stvarno spremaju da udju na tržište mail provajdera, da li od ponedeljka ili bilo kada u budućnosti - da li bi mogli predstavljati pretnju za sadašnje vladaoce na toj sceni? Da li će korisnici Fejsbuka nastaviti da koriste svoje stare mail naloge ili će se brže-bolje prešaltati na fb-ov?

Sa 500 miliona korisnika, čak i vrlo mali odziv bi doneo ogroman broj juzera mada je i dalje vrlo teško poverovati da bi mogli potpuno dominirati tržištem.

 Već su vodeće mesto za povezivane prijatelja na internetu, i dodavanje standardnih mail servisa POP, IMAP, atačmenta, forvardovanja i "@facebook.com" adrese bi verovatno dovelo do toga da mnogi korisnici penzionišu svoje jahu, windows live, hotmejl, aol i gmail naloge.

Za Fejsbuk, ovo bi bio veliki ćeif, svi od ovih konkurenata imaju jako popularna mail rešenja. Štaviše, kombinujući socijalno umrežavanje, čet i i-mejl Fejsbuk bi postao de facto glavni čvor onlajn komunikacije. 

 


Doduše, male su šanse da će Facebook Messages ikad biti korišćen za profesionalnu korespodenciju. Već su zabranjeni u mnogim korporativnim okruženjima i smatra se za ubicu efikasnosti tijekom radnog vremena kao i potencijalni sigurnosni rizik za velike IT sisteme.

Čak i kada zapostavimo gorenavedeno, teško je zamisliti ikoga da obavlja ozbiljan posao putem Fejsbuk naloga. Na primer, da li bi čovek koji konkuriše za posao izgledao ozbiljnije kada šalje biografiju preko Gmail-a ili Fejsbuka?

Jasno je da Fejsbuk želi da postane svačija osnovna internet kontakt lista otkad su predstavili social graph aplikaciju, pokušaj da se sjedine mnogi fidovi sa različitih mreža.

Reč "Facebook" i dalje najjače asocira na deljenje fotografija i igranje Farmvila i otresanje od te reputacije će biti vrlo težak posao.

Mogli bi, ako im to bude dovoljno da postanu lider u mejlovanju medju prijateljima i porodicom, ali za ozbiljnije dopiske će verovatno nikad postati prvi ili bilo koji izbor.

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me